Zvolen v roku 1974

17. Marec 2010

Niečo pre Zvolenských pamätníkov. Tieto fotky robil môj otec pravdepodobne v roku 1974 (plagát 30 rokov SNP) ruským panoramatickým foťákom GORIZONT, ktorého som dodnes hrdý vlastník. Fotí na klasický kinofilm tak, že film je obtočený okolo bubna, ktorý sa počas expozície otáča a odfotí takmer 180 stupňovú panorámu. Políčko na filme má potom rozmer 24×60 mm.

A takto v tom čase vyzerala kancelária na Oblastnej správe diaľkových káblov, kde otec pracoval. Tento záber bol v skutočnosti na filme ako prvý – išlo pravdepodobne o prvé cvaknutie “nanečisto”.

Ak niekto má staré fotky Zvolena (hlavne 20. storočie, výstavba sídlisk, … ale kľudne aj staršie), budem rád, ak sa so mnou podelí. V archíve po mojom dedovi mám ešte mnoho sklenných negatívov, ktoré by som rád zdigitalizoval – zaujímavé kúsky potom zverejním :-)



7 komentárov to “Zvolen v roku 1974”

  1. Kozo says:

    Na prvom zábere v strede vedľa pouličnej lampy vidno ešte aj búdku kde sedel regulovčík dopravy. Tú si ešte ako decko pamätám. Normálne si ma navnadil. Asi príležitostne prehrabem rodičovský archív.

  2. Dubák says:

    Búdku si pamätám aj ja, len si napamätám, že by som tam niekedy niekoho videl. Ale vždy ma lákalo tam vyliezť… :-) Potom pošli niečo z toho rodičovského archívu.

  3. Dinor says:

    Dobrý deň,

    po vzhliadnutí fotografii na webe som zase zahorel túžbou vidieť staré fotografie Zvolena. Myslím, že by som mohol pomôcť aj s digitalizáciou. V každom prípade ak môžte pošlite mi prosím pár fotografii. Vopred ďakujem

  4. Matuška says:

    velmi ma zaujimaju fotky mojho starorodicovskeho domu v Motovej . stary otec sa volal Bevelaqua. a tiez dobove fotky nasho sucasneho domu v Motovej kde mame sidlo nasej firmy Agromat, ak niekto ma budem moc vdacny. dakujem !

  5. Ivan says:

    Nadherne fotky skutocne vydarene zaberi !!!zit v tej dobe to by som velmi chcel ;]

  6. Igor Hámorník says:

    Dobrý deň. Neviem,či sa v tomto blogu o Správe diaľkových káblov Zvolen hovorí o autorovi snímkov Ing.Dalinovi Dubovskom.Bol som Dalinov kolega a tiež rádioamatér. V rámci rádioamatérstva na Slovensku zbierame o raádioamatéroch,ktorí už nie sú medzi nami nejaké informácie.Ak je autor Dalinov syn Martin,prosím o kontakt,aby som mohol doplniť nejaké informácie. Dopredu ďakujem.Igor Hámorník

  7. Juliana says:

    Dobry den, radi by sme tieto fotky uverejnili vo Zvolene v Bistre’73 ktore budeme coskoro otvarat, prosim kontaktujte ma.
    b.juliana93@gmail.com

Pridať komentár